موتور رلوکتانسی سنکرون RSM
موتورهای رلوکتانسی (Reluctance Motors) از نظر ساختمان نسبت به سایر موتورهای AC ساده تر بوده و علاوه بر آن دارای قابلیت اطمینان بالایی میباشند. این موتورها را میتوان به دو دسته کلی موتورهای سوئیچ رلوکتاسی (Switched Reluctance Motors) و موتورهای رلوکتاسی سنکرون (Reluctance Synchronous Motors) تقسیم کرد.
موتور رلوکتانسی سنکرون (Reluctance Synchronous Motors) :
موتور رلوکتاسی سنکرون ، دارای ساختمان بسیار ساده میباشد. استاتور این موتور شبیه استاتور یک موتور القایی سه فاز است، یعنی یک سیم پیچ معمولاً سه فاز متعادل درون شیارهای استاتور جای میگیرد و روتور آن از نظر مغناطیسی همانند یک روتور قطب برجسته بدون سیم پیچی و بدون مغناطیس دائم است. در این موتور همانطور که در شکل (۱) نشان داده شده است، در داخل روتور لایه های هوایی وجود دارد که طراحی شکل و محل قرارگیری آنها حائز اهمیت بسیار زیادی است و به نحوی در داخل روتور ایجاد میشوند که موجب اختلاف اندوکتانس در راستای محور مستقیم d و محور ربعی q روتور میشوند. با تحریک سیم پیچی های استاتور، میدان گردانی در شکاف هوایی ایجاد میشود که با حرکت ابتدایی روتور، به دلیل وجود اختلاف اندوکتانس، این میدان رلوکتانس متغیری را بر حسب موقعیت روتور در مقابل خود میبیند که موجب تولید گشتاور رلوکتانسی و ادامه چرخش روتور میشود. نسبت اندوکتانس محور مستقیم به محور ربعی در این موتور، پارامتر مهمی است که «نسبت برجستگی» نامیده میشود و هر چه بزرگتر باشد، در یک زاویه بار معین موجب تولید گشتاور و توان بیشتر از موتور خواهد شد.
نسبت به موتورهای القایی، این نوع از موتور دارای بازده بالاتر و هزینه ساخت کمتری میباشد، ضمن اینکه کنترل آن نیز ساده تر است. مهمترین قسمت از طراحی این موتور به تعیین اندازه، ابعاد و محل قرارگیری حصارهای شار در روتور مربوط میشود. از مهمترین عیب های ساختار موتور رلوکتانسی سنکرون، میتوان به ضریب توان پایین، سرعت کارکردی پایین و ریپل گشتاور اشاره کرد. جهت مقابله با ضریب توان پایین و همچنین بهبود گشتاور خروجی، میتوان از آهنرباهای دائم استفاده کرد که در داخل حصارهای شار جاسازی میشوند. کاربرد آهنرباهای دائم در روتور، موجب پیدایش ساختار جدیدی با نام موتور رلوکتانسی سنکرون با آهنرباهای تعبیه شده (PM-SynRM) میشود که دارای مشخصات خروجی بهتری از موتور رلوکتانسی سنکرون معمول میباشد.
ساختمان موتور رلوکتانسی سنکرون
موتور رلوکتانسی سنکرون ، از دسته موتورهای سنکرون میباشد که گشتاور در آن از تغییرات مقاومت مغناطیسی (رلوکتانس) بر حسب موقعیت روتور حاصل میشود. این موتور دارای سه جزء اصلی استاتور ، روتور و سیم پیچی معمولاً توزیع شده در شیارهای استاتور میباشد. استاتور این موتورها شبیه به استاتور سایر موتورهای ac بوده ولی روتور آن زیر هر قطب دارای تعدادی لایه غیرمغناطیسی است که عموماً از جنس هوا بوده و حصار شار (Flux barrier) نامیده میشود. این حصارهای شار بوسیله قسمتهای باریک فلزی از یکدیگر جدا میشوند که به این قسمتهای فلزی، پلهای مرکزی (Central rib) گفته میشود. وجود این پلها باعث افزایش مقاومت روتور شده و در انسجام و یکپارچگی لایه های آهنی اهمیت زیادی دارند. از طرفی قسمت فلزی باریکی نیز انتهای حصارها را از شکاف هوایی جدا میکند که پل های مماسی (Tangent rib) نامیده میشوند که به نگهداشتن کل ساختار مورق هسته روتور کمک میکنند. پل های مرکزی و مماسی باعث نشتی شار پیوندی و تضعیف گشتاور خروجی و بازده موتور میشوند، اما وجود آنها از نظر مکانیکی و همچنین تقویت ساختار روتور اهمیت فراوانی دارد. در شکل (۲) اجزای یک موتور رلوکتانسی سنکرون نشان داده شده است. حصارهای شار در جهت شعاعی بوسیله قسمتهای فلزی از هم جدا میشوند که این قسمتهای فلزی را هدایتگر شار (Flux guide) می نامند.
در موتورهای رلوکتانسی سنکرون هدف حصارهای شار ، ایجاد یک روتور ناهمسانگرد برای متمرکزسازی خطوط شار از طریق مسیرهای آهنی روتور میباشد. خطوط شار عبوری از طریق روتور دارای دو مسیر متفاوت هستند. یکی به صورت مسیری با نفوذپذیری مغناطیسی بالا که معمولاً مسیر محور d نامیده میشود. دیگری مسیری با نفوذپذیری پایین که خطوط شار ، حصارهای شار را قطع میکنند. این مسیر معمولاً مسیر محور q نامیده میشود. در این نوع موتور، اندوکتانس در راستای محور d از اندوکتانس در راستای محور q بزرگتر میباشد، بنابراین بین این دو مقدار اختلافی وجود دارد که گشتاور رلوکتانسی موتور رابطه مستقیم با آن دارد. از طرفی نسبت اندوکتانس محور d به محور q روتور، پارامتری است که نسبت برجستگی نامیده میشود و ضریب توان موتور رابطه مستقیم با آن دارد. بالا بودن ضریب برجستگی باعث افزایش ضریب توان میشود که مطابق آن توان لازم اینورتر برای چرخاندن ماشین کاهش مییابد و نیز تلفات مسی هم پایین میآید، پس موتور رلوکتانسی سنکرون باید ضریب برجستگی بالایی داشته باشد تا ضریب توان و راندمان موتور افزایش یابد. نسبت پهنای حصارهای شار به پهنای حملکنندههای شار، نسبت عایقی نامیده میشود که اثر مستقیم بر نسبت برجستگی دارد و در فرآیند طراحی موتور باید مقدار مناسبی برای آن در نظر گرفته شود. تنظیم شکل، ابعاد و مکان قرارگیری حصارها در روتور تأثیر زیادی بر مشخصات موتور چون گشتاور، ضریب توان و بازده خروجی دارد.
همانطور که بیان شد، در موتور رلوکتانسی سنکرون، اندوکتانس محور d بیشتر از اندوکتانس محور q میباشد، در نتیجه تأثیر اشباع بر روی اندوکتانس محور d بیشتر است. به همین دلیل هرگونه افزایش شار باعث ایجاد اشباع میشود که در نتیجه باعث کاهش ضریب برجستگی شده و در نهایت راندمان و ضریب توان را کاهش میدهد، بنابراین این نکته را باید در فرآیند طراحی روتور مورد توجه قرار داد.
دسته بندی موتورهای رلوکتانسی سنکرون چرخشی
ساختارهای موتوری از نوع چرخشی را میتوان بر حسب لایه بندی استفاده شده در روتور به دو دسته اصلی و مرسوم تقسیم کرد:
۱-روتور با لایه بندی عرضی (transversally laminated rotor)
۲- روتور با لایه بندی محوری (axially laminated rotor)
پیکربندی دو نوع روتور موردنظر در شکل های (۳) و (۴) نشان داده شده است. در روتور با لایه های محوری ، لایه های آهنی به صورت قائم در روتور قرار میگیرند و آنها با لایه های مغناطیسی از یکدیگر جدا میشوند. بدین دلیل این لایه ها به صورت محوری در روتور قرار میگیرند. نکته مهم در ساختمان این نوع روتورها تعداد لایه های غیرمغناطیسی میباشد که لایه های مغناطیسی را از هم جدا میکند. ضریب برجستگی این نوع ساختمان تا بیش از ۲۰ گزارش شده است . اگرچه این نوع ساختار دارای چگالی گشتاور و ضریب توان بالاتری است، اما ساخت این نوع از روتورها بسیار مشکل و پرهزینه میباشد، ضمن اینکه قدرت مکانیکی ساختار محوری نسبت به نوع لایه بندی عرضی کم میباشد.
برای ساخت روتور با لایه های شعاعی ابتدا لایه های روتور با توجه به ابعاد آن برش داده می شود و در آخر این لایه ها به یکدیگر منگنه شده و در کنار هم قرار میگیرند. معمولاً تعداد لایه های هوایی که زیر هر قطب قرار میگیرند ۲ الی ۵ لایه است ، البته وجود چنین لایه هایی باعث میشود که در این روتورها از پل های مغناطیسی استفاده کنیم که به لحاظ مکانیکی ضروری میباشد. این پلها معمولاً در ابتدا، انتها و گاهی در وسط لایه ها قرار میگیرند. به طوری که پل های دورنی در انسجام و یکپارچگی لایه های آهنی روتور اهمیت فراوانی دارند. ضریب برجستگی این نوع روتورها تا بیش از ۱۰ گزارش شده است. ساخت این نوع از روتورها نسبت به نوع محوری ، آسانتر و ارزانتر است و به همین خاطر پرکاربردتر میباشد.
موتور رلوکتانسی سنکرون با لایه بندی عرضی
دلایل مورد توجه بودن روتور با لایه های عرضی
همان طوری که میدانیم موتورهای رلوکتانسی سنکرون، دارای ضربان گشتاور نسبتاً بالایی میباشند که راه های متعددی برای کاهش اثر آن وجود دارد که از جمله میتوان به مورب سازی شیارهای روتور و یا استاتور، استفاده از سیم پیچهایی با گام کسری و نحوه آرایش یافتن شیارهای هوایی روتور اشاره کرد. هر یک از این عوامل تأثیرات خاصی بر عملکرد موتور خواهند داشت؛ مثلاً بوسیله مورب سازی میتوان ریپل گشتاور ساختار را تقریباً برطرف کرد و یک موتور با گشتاور خروجی بسیار هموار را بدست آورد. اما همان طوری که قبلاً نیز بیان شد در روتور با لایه های محوری، شیارهای مغناطیسی به صورت قائم در روتور قرار میگیرند و شیارهای غیرمغناطیسی آنها را از هم جدا میکند. پس با توجه به نحوه قرار گرفتن شیارهای مغناطیسی در روتور، ساخت این نوع روتورها پیچیده و هزینه ساخت آن زیاد است. لذا با توجه به مطالب ذکر شده در مورد ساخت روتور با شیارهای محوری، مورب سازی روتور بسیار سخت و یا به عبارت دیگر امکانپذیر نمیباشد. در نتیجه یکی از ابزارهای جبران ضربان گشتاور را از دست دادهایم. از طرف دیگر تلفات آهن در روتور با شیارهای محوری به دلیل تغییر شار در شیارهای روتور در نتیجه شیارهای استاتور، نسبت به روتور با شیار شعاعی زیاد می باشد که عامل منفی به حساب میآید. بنابراین این عوامل باعث میشود که استفاده از ساختارهایی با لایه بندی عرضی بر لایه بندی محوری ترجیح داده شود.
انواع ساختار موتور با لایه بندی عرضی
موتور با ساختار لایه بندی عرضی میتواند به صورت روتور داخلی یا روتور خارجی طراحی شود. یکی از مزیت های ساختار روتور خارجی در این است که میتوان شیارهای استاتور را برای تعبیه سیم پیچی های استاتور بزرگتر در نظر گرفت که امکان افزایش چگالی گشتاور و بازده بهتر را ممکن میسازد. مزیت دیگر، کاهش نیروهای گریز از مرکز وارده به حصارهای شار روتور میباشد. همچنین امکان طراحی ساختار روتور خارجی با توان و گشتاور مشابه با ساختار روتور داخلی در حجم کمتر وجود دارد که موجب کاهش هزینه ساخت خواهد شد. در شکل (۵) دو نمونه از موتور رلوکتانسی سنکرون با ساختار روتور داخلی و روتور خارجی نشان داده شده است.
معادلات ریاضی حاکم بر موتور رلوکتانسی سنکرون و مدار معادل آن :
معادلات مربوط به ولتاژ موتور بر اساس معادلات ماشین سنکرون در چهارچوب مرجع dq به صورت زیر بیان میشوند :
دیاگرام فازوری مربوط به موتور رلوکتانسی سنکرون را میتوان با توجه به معادلات موردنظر به صورت شکل (۶) بیان کرد.
معادله مربوط به گشتاور برای یک موتور رلوکتانسی سنکرون سه فاز به صورت زیر میباشد:
در معادله (۵) P تعداد قطبهای ماشین، جریان در راستای محور d و جریان در راستای محور q میباشد. همانطور که ملاحظه میشود گشتاور تابعی از اختلاف اندوکتانس در راستای محور d و q است.
با توجه به معادلات بیان شده، میتوان مدار معادل موتور رلوکتانسی سنکرون بدون درنظر گرفتن تلفات هسته را به صورت شکل (۷) نمایش داد.
کارشناسان ما آماده هستند تا تمامی پروژه های شما در زمینه طراحی و شبیه سازی موتورهای رلوکتانسی را انجام دهند.برای سفارش پروژه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.